Idea i Grand narušili konkurenciju

Bez autora
Jun 09 2011

Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje o kažnjavanju trgovinskog lanca Idea i kompanije Grand prom sa ukupno oko 676 miliona dinara. Dve kompanije kažnjene su zbog kršenja zakona zaključivanjem restriktivnog ugovora. Idea, vlasništvo hrvatskog koncerna Agrokor Ivice Todorića, kažnjena je sa 427 miliona dinara, što predstavlja 1,5 odsto godišnjeg prihoda iz 2008, dok Grand prom koja posluje u sastavu slovenačke Droga Kolinske treba da plati 249,8 miliona, odnosno dva odsto godišnjeg prihoda iz 2008. Idea i Grand prom imaju rok od četiri meseca da plate kaznu, na doneseno rešenje nemaju pravo žalbe, ali mogu da u roku od 30 dana tuže Komisiju Upravnom sudu. Prema tom rešenju koje je Komisija poslala kompanijama početkom prošle sedmice, zaključeno je da su Idea i Grand prom ugovorile tajni rabat od dva odsto, koji nije bio dostupan ostalim kupcima.

Idea i Grand narušili konkurencijuKomisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje o kažnjavanju trgovinskog lanca Idea i kompanije Grand prom sa ukupno oko 676 miliona dinara.

Dve kompanije kažnjene su zbog kršenja zakona zaključivanjem restriktivnog ugovora.

Idea, vlasništvo hrvatskog koncerna Agrokor Ivice Todorića, kažnjena je sa 427 miliona dinara, što predstavlja 1,5 odsto godišnjeg prihoda iz 2008, dok Grand prom koja posluje u sastavu slovenačke Droga Kolinske treba da plati 249,8 miliona, odnosno dva odsto godišnjeg prihoda iz 2008.

Idea i Grand prom imaju rok od četiri meseca da plate kaznu, na doneseno rešenje nemaju pravo žalbe, ali mogu da u roku od 30 dana tuže Komisiju Upravnom sudu.

Prema tom rešenju koje je Komisija poslala kompanijama početkom prošle sedmice, zaključeno je da su Idea i Grand prom ugovorile tajni rabat od dva odsto, koji nije bio dostupan ostalim kupcima.

"Privredna društva su u okviru ugovora o kupoprodaji od 5. marta 2009. godine, dogovorila da prodavac odobri kupcu dva odsto rabata, za poštovanje preporučenih cena u okviru osnovnog rabata na fakturi za proizvode Grand kafa, Argeta i Štark", navedeno je u rešenju Komisije.

Kako je ranije rečeno u Komisiji, Idea i Grand prom prekršile su zakon dogovorom da se za te proizvode ne spuštaju cene, čime su oštećeni i kupci, "jer nema tržišne utakmice koja se vodi konkurentnim cenama".

"Ovim privrednim društvima zabranjuje se svako buduće postupanje kojim bi se mogla narušiti konkurencija, izričitim ili prećutnim ugovaranjem odredbi koje sadrže obavezu kupca na primenu minimalne, zaštitne, fiksne i/ili preporučene cene, odnosno utvrđivanjem na bilo koji drugi način prodajne cene proizvoda iz programa Grand, Argeta, Štark u daljoj prodaji", piše u rešenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik